Lär dig läsa innehållsförteckningar

Det du bör först ha koll på är vår E-nummer och ämneslista. Ha den uppe medans du tittar på en innehållsförteckning.

Vissa saker som kan vara starkt allergiframkallande måste vara markerat i fetstil eller kursivt, till exempel mjölk och ägg. Börja med att leta efter dessa, till exempel skummjölkspulver. (Om innehållsförteckningen är på engelska måste du vara extra försiktig, då ämnena inte brukar vara markerade.)
Om det står att det finns spår av något animaliskt i en produkt så betyder det för det mesta att det tillverkas något icke-veganskt i samma fabrik. Det måste stå där för människor som är extremt allergiska mot ingrediensen. Produkten är alltså veganskt även om den innehåller spår av något som till exempel mjölk eller ägg.
(Vissa veganer vill dock inte äta något som har spår av till exempel mjölk eller ägg. Men normen är att det är okej.)

Börja med de uppenbara så som mjölk, grädde, ägg, ost, parmesan, fläsk/gris, skinka, kött-, nötkött, kyckling, fågel, mussla, hummer, torsk, lax, fisk.

Leta sedan efter andra ämnen som skulle kunna ha animaliskt ursprung: gelatin, karmin, honung, bivax, löpe, laktos, vassle, talg, albumin, ister eller kollagen.
Även aromer med animaliskt ursprung så som köttarom, kycklingarom m.m. Vitaminer som D3 kan även ha animaliskt ursprung.

Efter detta; vad har produkten för E-ämnen? Jämför dessa med vår E-nummer lista och se om E-ämnet kan ha animaliskt ursprung.

Nedanför följer några innehållsförteckningar som du kan öva på, kolla om produkten är vegansk eller inte med hjälp av denna guide och sedan visa svaret för att kontrollera om du hade rätt.

Denna produkten är inte vegansk. Den innehåller äggulor, men alla E-nummer är veganska.

Denna produkten är vegansk. Det står utskrivet att fettet är vegetabiliskt och lecitinet är sojabaserat.

Denna produkten borde vara vegansk. “Andra kryddor” gör en dock lite osäker, vi hade rekommenderat att kolla tillverkaren.

Den här produkten är verkligen inte vegansk.

Denna produkten är inte vegansk. Den innehåller E120 och gelatin. Däremot är karnubavaxet (E903) veganskt och E471 är 99% av fallen vegetabiliskt.

Denna produkten är vegansk. Mjölksyra är veganskt och spår av mjölk innebär bara att en produkt med mjölk tillverkas i samma fabrik.

Denna produkten är inte vegansk. Den innehåller äggulor, men alla E-nummer är veganska.

Denna produkten är vegansk. Det står utskrivet att fettet är vegetabiliskt och lecitinet är sojabaserat.

Denna produkten borde vara vegansk. “Andra kryddor” gör en dock lite osäker, vi hade rekommenderat att kolla tillverkaren.

Den här produkten är verkligen inte vegansk.

Denna produkten är inte vegansk. Den innehåller E120 och gelatin. Däremot är karnubavaxet (E903) veganskt och E471 är 99% av fallen vegetabiliskt.

Denna produkten är vegansk. Mjölksyra är veganskt och spår av mjölk innebär bara att en produkt med mjölk tillverkas i samma fabrik.