Att bli vegan är lätt när du vet vad det handlar om.
Enligt wikipedia är begreppet vegan följande: ”Veganism är ett levnadssätt där en person avstår från animaliska produkter i den mån det är möjligt och praktiskt genomförbart, samt en sammankopplad filosofi som förkastar synen att djur går att äga.”

Maten du äter
Som vegan avstår man från animalier, alltså alla produkter som kommer från ett djur. Det är ju rätt uppenbart att vi inte äter kött, fläsk, fisk eller fågel, men listan är längre än så. Mjölk, ägg, gelatin, animaliska E-ämnen, honung, animalierna finns på så många olika ställen man först kanske inte trodde. Vi har skapat en lista på vilka E-nummer samt ämnen man ska akta sig för, så att ditt liv som vegan blir enklare. Utifrån detta bör du veta vilka produkter som är animaliska, och då blir det enklare att undvika dem. Kolla även in vår lär dig läsa innehållsförteckning sida om du vill lära dig mer.

Men vad ska jag då äta?
Det finns två olika sätt man kan se på det hela;

Du kan göra en måltid du innan åt helt växtbaserad, till exempel köttbullar sås och potatis. Du byter ut köttbullarna mot ett substitut så som någon av dessa, eller hittar ett recept på veganska som du kan göra från grunden, till exempel av solrosfrön och bönor.
Eller så kan man gräva sig ner i världen av veganska och växtbaserade recept, som är recept där grundtanken var att det inte skulle innehålla några animalier. Då använder man sig ofta av bönor, linser, grönsaker, vegetabilisk grädde med mera. Variera, gör egna varianter och experimentera! Vi har några recept på vår hemsida du kan börja med.

När det kommer till allt annat du äter; frukostflingor, pålägg, godis, så kan du ta till hjälp av vår produktsida för att hitta vilka produkter på marknaden som är veganska. Sidan har inte allt, men väldigt mycket. Om du är osäker på något kan du ju läsa på produkten själv med hjälp av vår ”Lär dig läsa innehållsförteckningar” sida eller kontakta oss genom chatten i nedre högra hörnet. Vi svarar så fort vi kan.

Kläder, hygien & annat
Det finns tyvärr även en hel del animaliskt i kläder, de kuddar vi sover på och tvålen vi tvättar oss med. Det finns dock hur många alternativ som helst, man måste bara vara medveten om vad det är man köper.

Vi rekommenderar att använda den här hemsidan för att hitta veganska hygienprodukter.

Vegan – en livsstil
Det finns även vissa val du bör göra i din livsstil för att minska djurlidandet. Använd saker som är cruelty-free, stöd inte kosläpp, cirkusar som använder sig av djur eller djurparker. Dessa använder djuren för underhållning, och tjänar dessutom pengar på djurens bekostnad.

Att försöka normalisera dödandet och lidandet av djur samt avhumanisera dem är vad vi som veganer strider emot.

Vi kommer att skriva mer på denna sidan, men om du vill veta information rekommenderar vi att läsa Djurrättsalliansen häfte Varför Vegan?, eller läsa mer på deras hemsida under bli vegan.

Du kan även titta in följande hemsidor:
http://veganguiden.com/produktguiden/
https://www.vegansociety.com/go-vegan/how-go-vegan
https://www.vegan.com/how/
http://vegankit.com/be/

Kontakta oss om du har några frågor!
Vill du hjälpa oss göra den här sidan bättre? Kontakta oss och berätta vad du tycker med hjälp av chatten!