Veganer äter i grunden ingenting från djur. Detta betyder alltså kött, chark, ägg, mejeriprodukter, animaliska E ämnen, gelatin m.m.
Detta betyder även att om en produkt har ämnen så som “skummjölkspulver” eller “vasslepulver” så är den inte vegansk. Vill du lära dig hur du läser av om en produkt är vegansk? Titta in vår sida ”lär dig läsa innehållsförteckningar”.

Vad ska du laga?
Du kan antingen utgå från en vegansk måltid, eller om du har en rätt du tänkt göra kan du göra en vegansk variant. En väldigt enkel rätt att göra vegansk är tacos, där du bara steker sojafärs istället för köttfärs och gör en guacamole på havrefraiche istället för vanlig creme fraiche.

Här har du två andra exempel på måltider att laga:

Enkel wok
4 portioner
2 morötter, en bit vitkål, 5 champinjoner, ½ pkt frysta sojabönor, 1 gul lök, 4 portioner risnudlar eller andra nudlar.
Ett kycklingsubstitut så som Fry’s Chicken Strips, Hälsans Köks Filébitar eller ett paket Kung Markatta marinerad tofu
Koka nudlarna enligt anvisningarna.
Stek de frysta varorna först, alltså det frysta substitutet och sojabönorna i rapsolja. Eller skär tofun i kuber och stek denna.
Skär under tiden upp grönsakerna hur du vill. när sakerna i pannan börjat få färg tillsätt alla grönsaker.
Stek i mer olja tills allting börjar få fin färg och krydda med salt, peppar, paprikakrydda, soja, paprikapulver, smoked paprika och vitlökspulver.

Häll gärna i till exempel sweet chili sås och ha det till måltiden också. Du kan också servera med lime och hackade cashewnötter.

 

Efterrätt:
Vegansk glass av Oatly, GB choice, vissa sorbeter m.m. Servera det med bär eller frukt! Du kan även göra vispgrädde på Alpros vispgrädde.
Om du vill baka något som är relativt enkelt så skulle du kunna baka en vegansk banankaka

Behöver du fortfarande hjälp? Vi på Vegohjälpen hjälper dig mer än gärna! Titta in vår hemsida vegohjälpen.se för hjälp med produkter, recept och information. Om du behöver mer hjälp så kan du använda chattfunktionen på vår hemsida med din fråga så hör vi av oss till dig så snart som möjligt!

Sommarmåltid:

Potatisgratäng:
Du gör potatisgratängen helt som vanligt, använd bara en växtbaserad grädde och mjölk, till exempel havregrädde, sojagrädde och havredryck.
Grillning:
Köp färdigmarinerad tofu och grilla på grillspett eller ett substitut så som Anammas formbara färs, grilla grönsaker som champinjoner, portabello, zucchini, majskolvar och avokado.
Såser:
Kolla in vår produktsida med veganska såser: https://prime2.inleed.net/~vegohjalpe/produkt-kategori/oevrigt/saser/
Eller gör en egen sås med hjälp av Oatly Fraiche eller Alpro Kvarg och blanda med kryddor/någon annan sås till exempel ketchup eller sweet chili sås.