Om du är allergisk mot mjölkprotein, laktos eller ägg så är ju en vegansk kost perfekt, då den exkluderar dessa. Men även om du har andra födoämnesallergier som verkar göra det svårt att gå över till en växtbaserad kost så går det.

Glutenintolerans/Celliaki
Undvik seitan. Många av Anammas halvfabrikat är glutenfria! Använd dig av bönbaserad pasta m.m.

För mer tips, se facebookgruppen ”Glutenintoleranta veganer/vegetarianer
PETA artikel: Gluten Free Vegan Recipes
The Vegan Society artikel: Rosie Martin, Coeliac and Vegan
The-Gluten-Free-Chef.com

Nötallergi
Det finns en del recept som använder sig av nötter, men det brukar för det mesta bara kunna välja bort. Använd dig av frön!
Ida Warg har ett blogginlägg om hur man kan äta om man är allergisk mot Linser, bönor, ärtor och nötter
Hon rekommenderar bland annat följande: ”rotfrukter, potatis, sötpotatis, pasta, ris, quinoa, havregryn, bovete eller något annat liknande som grund och sedan ha grönsaker till”
”När det kommer till protein så funkar tofu toppen för mig även fast jag är känslig mot bönor. Några andra favoriter är pumpafrön, bovete, quinoa, havregryn, tahini, groddar, hampafrön, sesamfrön mm.”

PETA2: Being Vegan With a Nut Allergy
MyProtein.com: How To Eat Vegan With A Nut Allergy
TheNutFreeVegan.net

Sojaallergi och Baljväxtallergiker
Många halvfabrikat är ofta sojabaserade, och substitut. Men det går absolut att vara vegan även om man är allergisk mot soja. Seitan är ett fantastiskt alternativ som är baserat på gluten.

Denna artikeln från Allergia.se pratar om en mamma vars son visar sig vara sojaallergiker, och vad de som veganer byter ut saker mot.
The Vegan Society: Going vegan throughout all life stages if you or your child is affected by soya, peanut or nut allergies.