Ingredienser:
Ca 20 stycken

14-16 dl vetemjöl
1,5 dl socker
125 g rumsvarmt smör
50 g jäst, för söta degar
2 tsk krossad kardemumma
5 dl växtdryck

Pensling:
Matlagnings”grädde”
Fyllning:
100 g skållad mandel
Inkråm från bullarna
0,6 dl mjölk
250 g mandelmassa
Garnering:
4-5 dl växtbaserad grädde
Florsocker

 

Gör såhär:

Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma i en bunke. Värm mjölken till 37°C och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under duk 30–40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 bitar och rulla till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt täkt med bakplåtspapper. Låt jäsa yttligare 30-40 minuter under en duk. Sätt ugnen på 225°C.

Pensla bullarna med matlagningsgrädden. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.

Fyllning: 
Skär toppen av bullarna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet i matberedare tillsammans med växtdrycken. Riv ner mandelmassan och den skållade mandeln. Kör på pulserande effekt tills det är blandat

Spritsa mandelmassa i semlorna och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen. Toppa med hatten och siktat florsocker.